Etsi, tutki ja tuhoa!

Suomen kieli (eli suomi) on uralilaisten kielten itämerensuomalaiseen ryhmään kuuluva kieli. Se on kaunis, mutta voimakkaasti taipuva eikä sanajärjestyksen kanssa olla niin nuukia.  Lauseenjäsenten perusjärjestys on tekijä–tekeminen–tekemisen kohde. Arkinen puhekieli saattaa erota paljonkin yleiskielestä, monenkirjavat murteet ovat pikantti lisä niukkasanaisen kansan kommunikointiin.

Kieli saa olla myös järjestöviestinnässä rikasta ja kirjavaa, mutta on hyvä välttää sanoja ja ilmauksia, jotka eivät ole hyvää suomen kieltä. Valitettavaa on se, että monesti huomaa näiden sanojen ja sanontojen lipsahtavan omasta suusta kuin varkain.

Mitä mieltä olet tästä esimerkistä? Tuntuuko tutulta?

Yhdistys ry:n puheenjohtaja Nieminen osallistui järjestöjen hanke-hakuja koskevaan paneelikeskusteluun paikan päällä Helsingissä. Me muut seurasimme tilaisuutta etäyhteydellä Tampereelta käsin. Tilaisuudessa lanseerattiin opas liittyen avustuksiin, joka on julkaistu Opas-Apu ry:n toimesta.

Olisiko parempi näin?

Yhdistys ry:n puheenjohtaja Nieminen osallistui keskusteluun hanke-hauista Helsingissä. Me muut seurasimme tilaisuutta etäyhteydellä Tampereella. Tilaisuudessa esiteltiin Opas-Apu ry:n julkaisema avustusopas.

Tekstistä tuli hieman napakampi, kun siitä riisui pois turhuudet. Jos kerrottava asia on lyhyt, pidä se lyhyenä, turhat täytetekstit voi tyystin unohtaa. Ne tuppaavat tekemään tekstistä monimutkaisen ja vaikeasti ymmärrettävän. Sehän ei voi aina olla tarkoituksena. Jokaisen viestin lienee tarkoitus tavoittaa joku, kertoa tarina, tiedottaa tai ohjeistaa. Valitettavan usein viranomaisten käyttämä kieli on hyvä huono esimerkki vaikkapa ohjeistuksesta vaikeassa elämäntilanteessa olevalle ihmiselle. Tässä esimerkki KELAn sivuilta:

Sopeutumisvalmennuskurssille tehdyn matkan kustannuksista ei makseta korvausta, koska selvityksen mukaan kurssille ei ole hakeuduttu lääkärin lähetteellä. Sairausvakuutuslain mukaan matkakorvaus sopeutumisvalmennuskurssille myönnetään vain, jos sopeutumisvalmennuskurssille hakeutuminen perustuu lääkärin lähetteeseen. Lisäksi edellytetään, että kurssiin sisältyy lääkärin tai sairausvakuutuslaissa tarkoitetun muun terveydenhuollon ammattihenkilön antamaa hoitoa, tutkimusta tai hoidon opastusta.

Kelan verkkosivut ennen ja alla tilanne jälkeen: Alle 16-vuotiaiden vammaistuki.  Lähde Selkokeskus

Matkoja sopeutumisvalmennuskurssille ei korvata,
koska olet hakeutunut kurssille ilman lääkärin lähetettä.

Tekstiä miettiessä, onpa se sitten kirjoitettua tai tarkoitus esittää suullisesti, kannattaa sen sanamuotojen tarkastelulle uhrata hetki aikaa. Etsivä löytää turhat jargon-sanat (slangi, ammattikieli), kliseet (latteudet, kuluneet sanonnat) ja toistot, jotka voi hyvällä omalla tunnolla tuhota!

Hyvää Mikael Agricolan päivää eli suomen kielen päivää.
Pidetään kielestämme hyvää huolta.

 

Teksti ja kuvat: Katja `Kakspistenolla´