Iloa ja voimaantumista agenttitapaamisesta

”Mitäpä jos alkaisitte Lähellä.fi-lähettiläiksi?” kysäisi Artteli-kumppanuusyhdistyksen kansalaistoiminnan koordinaattori Riitta Kurki Pirkanmaan järjestöagenteilta, kun  agenttiverkosto kokoontui pikkujoulutunnelmissa Tulli Business Parkissa Tampereella.

Järjestöagentit ovat lähes kaikissa Pirkanmaan kunnissa toimivia vapaaehtoisia yhdistysihmisiä, jotka omalla toiminnallaan innostavat paikallisia yhdistyksiä verkostoitumaan keskenään ja vievät eteenpäin kunnan ja yhdistysten yhteistyötä.

Uusi yhdistys- ja kansalaistoimijoille tarkoitettua verkkopalvelu Lähellä.fi avautuu vuoden 2020 alussa. Testiryhmiä on koottu erilaisten toimijoiden joukosta, järjestöagentit ovat avainasemassa myös verkkopalvelun tunnetuksi tekemisessä Pirkanmaalla.

Agenteille tarjotaan käyttöön kahta erilaista pakettia: Lähellä.fi – viesti, jonka avulla verkkopalvelusta on helppo kertoa ja muistutella paikallisia toimijoita. Lähellä.fi – tuki sisältää verkkopalvelukoulutusmateriaalin ja antaa agenteille mahdollisuuden toimia tukena ja kouluttajana omalla paikkakunnalla.

Mukava ilta pikkujoulumielellä

Joulutortunmurusten vielä tipahdellessa suupielistä agentit saivat pohdittavakseen muutaman visaisen kysymyksen tehtäväänsä liittyen. Joissakin kunnissa agentit ovat vielä hieman tuntematon voimavara niin yhdistyksille kuin kunnan viranhaltijoillekin. Monissa agenttitapaamisen puheenvuoroissa pohdittiinkin, että olisi erityisen tärkeää tehdä agentit ja agenttityö näkyväksi kaikissa Pirkanmaan kunnissa. Älä siis ylläty, kun kuntasi järjestöagentti kutsuu itsensä yhdistykseesi kylään.

Kun paikallinen agentti tulee tunnetuksi, on helpompi lähteä tekemään yhteistyötä yhdistysten kesken. Agentti tuo hyviä ideoita toimintaan toisista yhdistyksistä ja toisista kunnista. Oma uteliaisuus ja yhteiset tapaamiset edesauttavat verkostoitumista sekä hyvien toimintatapojen levittämistä.

Järjestöagentti Seppo Nissinen Sastamalasta pohtii miten agenttina voisi innostaa muita yhdistystoimijoita.

 

Kunta-yhdistys-yhteistyö avainasemassa

Yhdistykset ympäri Suomen tuottavat vuosittain kymmeniätuhansia tunteja vapaa-ajantoimintaa, tukea ja neuvontaa kansalaisille. Iso osa tästä tehdään vapaaehtoisvoimin. Onkin erityisen tärkeää ihmisten hyvinvoinnin ja kunnan elinvoiman näkökulmasta turvata yhdistysten toimintaedellytykset kunnissa.

”Kunnan hyvinvointikoordinaattorin tai muiden yhdistystyöstä vastuussa olevien tahojen hyvä suhde järjestöagenttiin helpottaa toimimista kunnan koko yhdistyskentän kanssa. Yhteisten tapaamisten ja agentin kautta viesti kulkee sujuvasti yhdistyksiin”, sanoo Pirkanmaan Järjestö 2.0 -hankkeen projektipäällikkö Tomi Kuhanen.

Kuntatoimijoiden kannattaa myös kutsua agentti mukaan erilaisiin kokouksiin ja tilaisuuksiin kertomaan yhdistysten kuulumisia sekä terveisiä päättäjille.