Innostusta, onnistusta ja kohtaamisia maakuntafoorumissa

Keväinen Järjestöjen maakuntafoorumi järjestettiin toisen kerran Tampereella torstaina 23.5. Paikalle Puistotorniin saapui satakunta pirkanmaalaista järjestötoimijaa ja kuntien edustajaa. Aamupäivän aikana pohdittiin järjestöjen ja yhdistysten yhteistyötä kuntien kanssa, iltapäivän ohjelma koostui neljästä eriaiheisesta työpajasta.

Järjestö 2.0-hankkeen projektipäällikkö Tomi Kuhanen avasi tilaisuuden ajankohtaiskatsauksella maakunta- ja soteuudistuksen jälkeiseen aikaan. – Nyt on aikaa kehittää yhteistyötä, verkostoja, osaamista ja tiedolla johtamista – jotta järjestökenttä on valmiimpi seuraavaan uudistukseen, Kuhanen totesi ponnekkaasti.

Maakuntavalmistelutyössä on tuotettu useita käyttöönotettavia toimintamalleja sekä ehdotuksia jatkotoimenpiteistä, kertasi Tomi Kuhanen.

 

Kumppanuudella ja vahvalla osallisuudella eteenpäin menneestä oppien oli sote-koordinaattori Soile Ridanpää-Vuolteen päivän teema. Suomalaisilta kysyttäessä sote-tavoitteiden Top3:seen nousevat palveluiden yhdenvertainen saatavuus, sujuvat palvelut ja peruspalveluiden vahvistaminen.

 

Tulevaisuuden kunta ja järjestöt hyvinvoinnin kivijalkana oli Kuntaliiton asiantuntija Ville Niemisen päivän teema. Hän totesi muun muassa, että järjestöt tarjoavat arjen apua ja hyviä ratkaisuja kuntalaisten hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyvissä asioissa sekä edistävät paikallista yhteisöllisyyttä. Nieminen ennustaa järjestöjen roolin vahvistuvan tulevaisuuden kunnissa.

Kuntalaiset huolehtivat omasta ja lähiyhteisönsä hyvinvoinnista ja terveydestä voimavarojensa puitteissa., totesi Ville Nieminen esityksessään.

 

Hyvinvointia ja elinvoimaa yhteistyöllä!-paneelikeskustelu kokosi saman pöydän ääreen järjestö- ja kuntatoimijoita ympäri Pirkanmaan pohtimaan kysymystä: Onko Pirkanmaa järjestöystävällinen?
Kuntien ja järjestöjen yhteistä tulevaisuutta visioivat Tampereen kaupungin hyvinvoinnin palvelualueen johtaja Taru Kuosmanen, Juupajoen hyvinvointijohtaja Anne Tuovila, Artteli-kumppanuusyhdistyksen toiminnanjohtaja Nina Lindberg, Ruoveden järjestöagentti Pirjo Pajunen ja pitkän linjan yhdistystoimija Heikki Konsala.

Onko oma kuntasi järjestö- ja yhdistysystävällinen? Tee leikkimielinen testi tästä.

 

Lounastauon jälkeen osallistujat jakaantuivat työpajoihin, joita oli valittavana moneen makuun.

Kipinää, liekkiä ja roihua – innostus ja innostaminen yhdistystoiminnassa –pajalaiset, vetäjänään Anita Mäntynen-Hakem, pohtivat aluksi omaa innostusta ja motivaatiota tehdä yhdistystyötä. Yhdistystoiminnan kompastuskivien pohdinnan kautta ryhmä sai päästää luovuuden valloilleen ja miettiä miten saada mukaan uusia aktiiveja sekä innostaa mukana olevan väen uuteen roihuun.

Palvelumuotoiluajattelua järjestötoimintaan – mitä ihmettä ja mitä hyötyä? Testataan yhdessä! kehotti työpajan vetäjä Milla Mäkinen. -Palvelumuotoiluajattelu lähtee ihmisten, työntekijöiden, vapaaehtoisten, kohderyhmien eli asiakkaiden ja palveluntuottajien tarpeista, toiveista ja haaveista, Milla jatkaa.

Anita Mäntynen-Hakem: Innostu ja innosta!

Milla Mäkinen kehotti ottamaan kynät, paperit, legot ja muovailuvahat avuksi palvelumuotoiluun

 

Mitäs nyt sote-järjestöt? kysyivät järjestötoiminnan kehittämisen ja aluetyön asiantuntijat Heidi Ristolainen ja Riitta Tervasmäki Opintokeskus Siviksestä. Edellinen sote-uudistus kaatui, mutta uudistustyö jatkuu. Mitä olemme oppineet tai missä asioissa olemme kehittyneet valmistelutyön aikana? Miten järjestöt saadaan mukaan uuden sote-mallin valmisteluun ja kiinnittymään rakenteisiin? Näihin suuriin kysymyksiin etsittiin vastauksia aktiivisella porukalla.

Tuumasta toimeksi! -työpajassa kansalaistoiminnan koordinaattori Riitta Kurki Artteli-kumppanuusyhdistyksestä esitteli yhteisöille suunnattua verkkopalvelua, jota myös yhdessä ideoitiin eteenpäin. Uusilla verkkosivuilla yhteisöt ja yhdistykset voivat kertoa omasta toiminnastaan ja tapahtumistaan, löytää uusia ihmisiä vapaaehtois- ja vertaistukitoimintaan sekä tarjota tietoa avoimista työ- ja harjoittelupaikoistaan

Maakuntafoorumin esitykset on koottu Pirkanmaan Järjestö 2.0 -hankkeen työtilaan Innokylään, sekä tähän:

Mitä hyvinvointi on kuntalaiselle? – ja miten kunta sen mahdollistaa?, Kuntaliitto
Tulevaisuuden kunta ja järjestöt hyvinvoinnin kivijalkana, Ville Nieminen, Kuntaliitto
Palvelumuotoiluajattelua järjestötoimintaan, Milla Mäkinen
Kipinää, liekkiä ja roihua – innostus ja innostaminen yhdistystoiminnassa, Anita  Mäntynen-Hakem
Mitäs nyt sote-järjestöt?, Sivis
Kumppanuudella ja vahvalla osallisuudella eteenpäin menneestä oppien, Soile Ridanpää-Vuolle, Pirkanmaan liitto
Agentteja ja actionia-järjestöyhteistyön eteneminen Pirkanmaalla, Tomi Kuhanen, Järjestö 2.0
Tuumasta toimeksi! Lähellä.fi – yhteinen verkkoalusta Pirkanmaan järjestötoimijoille, Riitta Kurki, Artteli-kumppanuusyhdistys

Kiitos kaikille maakuntafoorumiin osallistuneille ja päivää kanssamme toteuttaneille!