Syyskuulle sähäkkä aloitus

Paljon onnea vaan, paljon onnea vaan! Laulu kajahti Kumppanuustalo Arttelin kahvila Paulikissa, kun Kakspistenolla täytti tasan vuoden. Saatoimme vain todeta ajan kuluneen nopsasti. Ja kakun olevan todella maukasta.

Järjestöyhteistyön aamupäivä

Syyskuun 4. päivän aamupäivä omistettiin pirkanmaalaisten hyvinvointikoordinaattoreiden ja järjestöagenttien tapaamiselle. Innostunutta väkeä saapui paikalle valmiina kuulemaan viimeisimpiä kuulumisia.

Kakspistenollan ajankohtaiskatsauksen jälkeen SOSTEn erityisasiantuntija Tuula Peltoniemi puhui aiheesta Kunnat ja yhdistykset yhteistyössä vahvistamassa arjen hyvinvointia, terveyttä ja osallisuutta. Yksi Tuulan pääviesti kuulijoille oli – Nyt on järjestö-kunta-maakunta kumppanuuden momentum! Väitettään hän perusteli mm. seuraavasti:

  • SOTE-uudistuksen myötä lakisääteisten sote-palveluiden järjestämisvastuu siirtyy kuntien vastuulta maakunnille.
  • Kuntien ja maakunnan tehtävänä on jatkossakin kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen.
  • Kunnat ja järjestöt ovat kautta historian edistäneet kuntalaisten hyvinvointia erilaisilla toimintamalleillaan.
  • Kaikkein parhaita hyvinvointia edistäviä toimintamalleja syntyy, kun niitä kehitetään kohderyhmälähtöisesti yhdessä eri toimijoiden kesken.

– Yhteistyö ei tule itsestään – jokaisen on tehtävä se ensimmäinen askel: kiinnostuttava toisesta ja kohdattava, totesi Peltoniemi esityksensä lopuksi.

Osallistuva Orivesi

Taidanpa muuttaa Orivedelle oli ensimmäinen ajatus, kun Oriveden kaupungin hankekoordinaattori Piia Hannila lopetti oman kertomuksensa Oriveden kunnan ja järjestöjen yhteistyöstä.
Marraskuussa 2016 käynnistyneen Järjestöjen talo-hankkeen myötä Orivedellä on yhdistysten vireää toimintaa saatu koottua saman katon alle eli Oriveden Järjestöjen talolle. Hankkeen jatkoksi marraskuussa 2017 käynnistyi kaksivuotisen Osallistuva Orivesi -hanke, jonka tavoitteena on luoda Järjestöjen talo -hankkeen tuoman tiedon pohjalta Orivedelle toimintamalli, jonka avulla tuetaan yhdistysten ja kylien elinvoimaisuutta.

Osallistuva Orivesi –hankkeessa halutaan mm. tiivistää kaupungin ja kylillä toimivien yhdistysten yhteistyötä. Tavoitteen saavuttamiseksi valittiin ns. Kumppanuuspöytämalli, jolla tiivistetään osapuolten yhteistyötä. – Kulttuurihyvinvoinnin kumppanuuspöydässä puolestaan pohditaan, miten Oriveden asukkaiden hyvinvointia voidaan edistää kulttuurin avulla ja kuinka kulttuuri tuodaan kaikkien saataville, Pia valaisee kumppanuuspöytämallin toiminta-ajatusta.

Onnistuneen Järjestöyhtistyön aamupäivä päättyi vapaaseen keskustelutuokioon ja osapuolten yhteiseen toteamukseen, että tällaisille tilaisuuksille on tarvetta.

Mänttä-Vilppulan Apuva!-Järjestötreffit

Lähes kolmekymmentä yhdistysaktiivia ja kaupungin hallintopäällikkö Atte Viinikka saivat kokoustila Kehvelin seinät pullistelemaan kaupungintalolla pidetyillä järjestötreffeillä. Mänttä-Vilppulan yhdistysväki on sanavalmista, joten keskustelu sorisi vilkkaana esitysten lomassa. Osallistujilta sateli niin ideoita kuin moitteita ja joku kiitoksen sananenkin. Yhteisenä huolena myös Pohjois-Pirkanmaalla on toimintaedellytysten säilyminen, aktiivien ikääntyminen ja uusien löytäminen.

Treffeillä löysimme myös Mänttä-Vilppulaan järjestöagentin. Pestin otti vastaan Heikki Konsala, joka vetää myös Ylä-Pirkanmaan kuntien ja yhdistysten yhteistyötä kehittävää hanketta.